Als hondeneigenaar wilt u natuurlijk dat uw hond een zo gezond mogelijk leven kan leiden. Een gezonde hond geeft positieve energie aan u en de rest van uw huishouden. Het omgekeerde geldt dan ook voor een zieke hond. Het doet pijn om te zien dat iets wat we liefhebben ergens last van heeft. Het grote verschil tussen honden en mensen is dat honden vrij beperkt zijn als het gaat om verbale communicatie. Het is daarom erg belangrijk om als hondeneigenaar bepaalde non verbale communicatie uitingen van uw hond te herkennen. Honden laten namelijk middels non verbale communicatie uitingen vaak wel merken als er iets mis is. Een hond laat dit op verschillende manieren blijken. Om deze manieren in de toekomst te kunnen herkennen, hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Visueel minder energie

Honden zijn over het algemeen erg energieke beesten. Als je merkt dat je hond ten opzichte van normaal veel meer wilt slapen of liggen, kan dit betekenen dat er iets niet helemaal goed gaat in de gezondheid van je hond. Als je hond inmiddels op leeftijd begint te raken kan het natuurlijk ook een teken van ouderdom zijn ;).

Het hoofd hangt scheef

Je kunt vaak aan het hoofd van een hond zien of er iets mis is met de hond. Als de hond het hoofd scheef houdt betekent dit vaak dat er iets mis is met de oren van de hond.  De meest voorkomende kwaaltjes zijn oorontsteking bij honden of oormijt bij honden. Deze twee ziekten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een ophoping van oorsmeer in de oren van uw hond. Het is daarom belangrijk om de oren van uw hond met regelmaat te reinigen. Hierdoor bent u de ophoping van het oorsmeer voor en zullen de oren van uw hond gezonder en schoner blijven! Het is wel aan te raden om hier al mee te beginnen op jonge leeftijd. Zo kunnen de honden gewend raken aan het gevoel dat er iets in hun oren gestopt wordt. De oren misschien wel het vitaalste orgaan als het om honden gaat, ze vinden het dan ook niet fijn als er onverwachts iets in de oren gestopt wordt!