In het ergste geval kan een medisch noodgeval voor huisdieren leiden tot langdurige kosten. Wanneer dit gebeurt, moet je niet alleen de kosten van jouw bezoek aan de dierenarts voor noodgevallen dekken. Maar je moet ook rekening houden met kosten op lange termijn voor jouw jaarbudget.

Kosten voorspellen

Als jouw huisdier ernstig gewond raakt of een chronische ziekte ontwikkelt, heeft het mogelijk regelmatige behandeling en medicijnen nodig. Om zijn kwaliteit van leven te behouden. Het is belangrijk op te merken dat de kosten voor noodgevallen variëren. Dit gebeurt op basis van te veel factoren om ooit een nauwkeurig totaal te kunnen voorspellen.

Het is belangrijk om het eigen risico, het vergoedingspercentage, de maximale uitbetalingslimiet, wachttijden en uitsluitingen van een polis te begrijpen. Je hebt deze kennis nodig bij dieren verzekeren.

Jouw eigen risico is wat je moet betalen voordat jouw provider eventuele in aanmerking komende kosten vergoedt.

Als je bijvoorbeeld een eigen risico van € 200 hebt met een terugbetalingspercentage van 90%. En jouw kat heeft een tandextractie van € 1.400 nodig. Dan zul je uiteindelijk € 1.080 besparen (bijv. € 1.400 – € 200 = € 1.200, 90 % is € 1.080).

Jouw maximale uitbetalingslimiet is ‘per incident’ of ‘jaarlijks’

De beste abonnementen zijn jaarlijkse limieten en veel bieden onbeperkte uitbetalingen. Dit betekent dat je elk jaar aan jouw eigen risico moet voldoen. Maar als je eenmaal het bedrag hebt betaald, is de uitbetaling mogelijk onbeperkt.

Jouw wachttijd bepaalt wanneer jouw dekking ingaat. Houd er rekening mee dat verschillende abonnementen/aanbieders verschillende wachttijden hebben. Deze kunnen zelfs per aandoening verschillen. Het is dus belangrijk om de kleine lettertjes te lezen.

Twee verschillende abonnementen kunnen er bijvoorbeeld bijna identiek uitzien. Totdat je de kleine lettertjes bekijkt. En ontdekt dat de ene een wachttijd van 12 maanden heeft voor knieblessures, terwijl de andere slechts 30 dagen is. Als je een grotere hond heeft die vatbaarder is voor knieblessures, dan is dit belangrijk.

De kosten van onverwachte dierenartsrekeningen

Onvoorziene (en dure) spoedeisende veterinaire zorg is bijna onmogelijk te voorspellen – en komt maar al te vaak voor. In feite heeft 1 op de 3 huisdieren binnen een bepaald jaar een spoedbehandeling nodig.

Ongevallen zoals hondenbeten, breuken en het inslikken van voorwerpen kunnen duizenden euros kosten om te behandelen. Een ligamentreparatie bij honden kan € 3.000 tot € 7.000 kosten. Exclusief röntgenfoto’s, anesthesie en nazorg (ja, er bestaat ook fysiotherapie voor huisdieren).

Medische kosten lopen snel op na het eerste onderzoek. Aangezien de arts bloedonderzoeken, röntgenfoto’s, pijnstillers, IV-vloeistoffen en al het andere dat de patiënt nodig heeft, bestelt. Urinewegobstructies bij katten – een vrij algemeen gezondheidsprobleem bij binnenkatten – vereisen bijvoorbeeld vaak laboratoriumtests. Maar ook antibiotica en zelfs een operatie die kan oplopen tot €  3.000.

 

Jouw huisdier verzekeren is daarom een meer dan verstandige keuze. Dan heb je invloed op de dierenartsrekening als je jouw huisdier naar de SEH brengt.